Aandacht voor wonen

107 Gevarieerde conceptwoningen in Tiel

Projectinformatie

Project Kop van Waal
Locatie Tiel
Opdrachtgever BAM Wonen
Architect Mulleners+Mulleners
Adviseur Synchroon

Bron: BAM Wonen

Op het Vijverterrein in Tiel ontwikkelt BAM Wonen samen met Synchroon 107 koopwoningen. Het project bestaat uit rijwoningen in verschillende afmetingen en twee-onder-één-kappers, al dan niet geschakeld. Deze gevarieerde conceptwoningen worden in twee fases gerealiseerd door BAM Wonen.

De natuur is de drager van het plan. Rondom Kop van Waal komen grote wadi’s die het plan letterlijk inbedden in het landschappelijke karakter van de Echteldsedijk en natuurgebied Vijverberg. Centraal in Kop van Waal ligt een groen park met een kreek die het regenwater afvoert naar de omringende wadi’s. Voor een optimale parkbeleving liggen de woningen met de voordeur, soms in de vorm van veranda’s, direct aan de groen-blauwe slinger. Kop van Waal is natuurlijk wonen in een prachtig park.

Comfort Partners verzorgt het installatiewerk in de conceptwoningen, die in november gasloos worden opgeleverd.

Het ontwerp van Mulleners+Mulleners kenmerkt zich door lichte bakstenen, houtaccenten en dakoverstekken. Naast de veranda’s bij de woningen direct aan de groen-blauwe slinger worden bij een groot deel van de woningen aan de randen van het plan de veranda’s vertaald in een royaal dakoverstek aan de voorgevel. Het plangebied ligt tegen de Waaldijk aan en loopt in maaiveld op naar de hoogte van de dijk. Op de dijk worden in een latere fase 10 villa’s gerealiseerd.

Stedenbouwkundig Plan

Het stedenbouwkundig plan zit speels en tegelijkertijd ingenieus in elkaar. De eengezinswoningen staan losjes gegroepeerd in het woonpark. Per woonveld wordt de toegang voor de auto, de fiets en de voetganger duidelijk aangegeven met bijvoorbeeld een verdraaiing in de kap van de woningen. Heldere zichtlijnen op de Echteldsedijk worden vanuit het woonpark gemarkeerd in de kap, gevel of in de erfafscheiding. Woningen aan de buitenranden van het plan krijgen een zogenaamde Delftse stoep om de overgang van openbaar naar privé te markeren. In het centrale park krijgen de woningen een veranda. Daar geniet je, terwijl de kinderen in het park spelen, van een kopje koffie. Groene beukenhagen of schanskorven worden als erfafscheiding in de woonvelden gebruikt.

De auto kan of op eigen terrein of langs de lanen worden geparkeerd of op korte afstand van de woning in één van de zogenaamde parkeerkoffers. Dat zijn kleinere parkeerplaatsen die door bijvoorbeeld een groene haag uit het zicht worden onttrokken. Wel de lusten, niet de lasten.

Bronnen: BAM Wonen, Kopvanwaal.nl